Yoga

Wat is yoga?

Yoga is een systeem en/of levenswijze, die via fysieke houdingen, adem en ontspanning het evenwicht in menselijk lichaam helpt herstellen en even wicht te vinden/hervinden tussen lichaam en geest.
Fysieke houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht enz…beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen rekt, strekt en span je allerlei spieren aan. Zo zorgen de oefeningen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam.

De adem

Adem helpt en ondersteunt de fysieke oefeningen om ruimte te maken voor elke beweging.

 

 

Ontspanning

Er wordt veel aandacht besteed aan het bewust leren ontspannen van lichaam en geest.

De yogahoudingen (ᾱsana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen werken in yoga samen om bewust en diep te ontspannen. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel. Het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zal je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

De essentie van Yoga kun je niet via woorden begrijpen. Wie denkt dat hij of zij nu wel begrijpt wat yoga precies is, heeft het mis. Het gaat nl. om de ervaring. Zelf yoga beoefenen, ervaren en beleven. Dan weet je pas wat yoga voor je is en/of voor je betekend.

Soms werken wij met een thema zoals: chakra’s, meridianen, deugden en Thaise yoga. Dit is om specifieke delen in het lichaam in aandacht te nemen en om de adem in die plek te verdiepen en te verbreden.

Waarom Yoga?

Vaak begin je met yoga als je klachten hebt, die uit spanning voort kunnen vloeien, zoals hoofd-, nek-, schouder klachten, rugpijn, problemen met de adem zoals hyperventilatie of verloren contact met eigen lichaam. Ook klachten op geestelijk niveau kunnen zich voordoen: nervositeit, depressiviteit, burn-out, gebrek aan zelfvertrouwen, slapeloosheid, paniekaanvallen, concentratiemoeilijkheden enz..

Ook kun je yoga doen omdat je behoefte hebt aan ontspanning en bewustwording.

Bewustwording

Door de wijze waarop de oefeningen worden begeleid, ontstaat als vanzelf lichaamsbewustwording. Je leert je lichaam beter voelen en kennen op een liefdevolle manier. Daarnaast is er de aandacht voor psychische processen, zoals deze zich in het dagelijkse leven voordoen. Als je je zorgen maakt, gespannen bent of pijn hebt, trekken spieren samen. Dat levert een krampachtig gevoel op. Als je je daartegen verzet, wordt het meestal erger. Als je doet alsof het er niet is, negeer je wat je lichaam je vertelt en blijft het om aandacht vragen. Yoga geeft inzicht en reikt vaardigheden aan hoe je met dit soort processen om kunt gaan. Door yoga te beoefenen, kun je makkelijker meebewegen in de dynamische stroming van het dagelijkse leven, in al zijn compleetheid en complexiteit.

ZIJN-header

Yoga is bewustwording van het verschil tussen spanning en ontspanning

Yoga is bewustwording van het verschil tussen aanspannen en loslaten

Yoga is bewustwording van het verschil tussen inademen en uitademen

Yoga is bewustwording van het verschil tussen souplesse en kracht

Yoga is bewustwording van het verschil tussen in balans en onbalans

Schrijf je in voor een proefles Yoga: