Aikham de Haas-Boutivong

Eigenaresse

Aikham erkende yogadocent

Ik ben geboren en getogen in Laos. Sinds 2003 woon ik in het mooie dorp Gemert, samen met mijn lieve man en drie prachtige dochters. Yoga is een deel van mijn leven. Ik beoefen yoga en meditatie van kinds af aan. Op de basisschool kreeg ik een halfuur per dag een vorm van yogales in de buitenlucht, op het zand nabij een rivier en tussen de bomen. Het was een prachtige plek om yoga te doen met natuur geluiden en alle elementen om me heen: aarde, water en lucht.

Yoga brengt me naar binnen en leert me om met beide voeten op de grond te staan. Dit laatste heb ik vooral ervaren toen ik naar Nederland verhuisde. Ik voelde me ontworteld van mijn vertrouwde bodem. Ik raakte de verbinding met mezelf helemaal kwijt, ik voelde nauwelijks mijn lichaam en kreeg allerlei emotionele, mentale en lichamelijke klachten. Al snel ben ik weer yogalessen gaan volgen. Ik volgde reguliere – en zwangerschapsyogalessen. Stap voor stap heeft yoga me geholpen om de verbinding met mezelf weer te (her) vinden en te gronden in mijn lichaam en mijn nieuw thuisland. Ik ben altijd nog dankbaar voor de yoga en voor alle mijn yogadocenten.

 

(yoga)massage en meditatie:

Van huis uit heb ik ook leren masseren en miditeren. In mijn jeugd gaf ik met veel liefde en plezier (yoga) massage aan mijn dierbaren. Het was een heerlijk moment van werkelijke ontmoeting en contact.

Mijn eerste meditatie moment was in de boeddhistische tempel van mijn geboortedorp. In mijn kindertijd gingen vrouwen met een druk bestaan vier keer in de maand zich terug trekken in een tempel. Zij wijdden zich dan aan verschillende vormen van meditatie. Het werd gezien als een vorm van onthechting en zuivering van lichaam en geest. Als kind was ik nieuwsgierig en had oprecht interesse in de effecten van het samen zijn en van de meditatie. Ik ging mee als jongste leek. Ik hoor de monnik, degene die de meditatie begeleidde nog zeggen “blijf in contact met je adem ongeacht de afleiding” Ik had op een gegeven moment een grote vlieg op mijn arm zitten. Mijn hoofd ging hiermee aan de haal en dacht “wat moet ik hiermee” Ik moest de vlieg dus laten zitten en me niet laten afleiden door deze vlieg……..het was voor me een grote uitdaging.

 

Opleidingen en traingingen

Door de jaren heen heb ik ervaren dat yoga me goed doet in alle opzichten: fysiek, emotioneel en mentaal. Dit maakte dat ik steeds meer over yoga wilde weten. Ik besloot een 4-jarige-yogaopleding te gaan volgen bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. Deze opleiding heb ik afgerond met chakrapsychologie als specialisatie. Hiervoor heb ik holistisch kinder- en tiener yogaopleiding gedaan en aangevuld met therapeutische kinderyoga.

Naast de bovengenoemde opleiding heb ik mijn kennis specifiek verdiept in de volgende trainingen en modules:

 • Yoga en bewustwording
 • Yoga en meditatie
 • Yoga voor ouderen
 • Ayurvedische massage
 • Ayurvedische beginselen
 • Mantra en Yantra
 • Adem en ademtherapie
 • Thaise yoga
 • Chakradans
 • Yogadanza
 • Yoga Dance
 • Yoga en dans
 • Vrije dans

 

Docent worden

Nadat ik in 2015 mijn les bevoegdheid ontvangen heb, vroeg Nelleke (destijds mijn yogadocente) aan mij of ik af en toe een les voor haar wilde geven. Ik vond het heel spannend, maar ik heb volmondig ja gezegd. Vanaf dat moment begon voor mij pas de opleiding tot yogadocent. Docent worden kan pas als je les geeft. Vanaf 2013 geef ik les aan kinderen en tieners en vanaf 2015 aan volwassenen.

Vanuit rust, warmte, liefde, openheid en enthousiasme begeleid ik je graag via yoga, adem en dans bij je persoonlijke zoektocht naar innerlijke rust en evenwicht.

Ik ben lid van de vereniging yogadocenten Nederland en de Europese yoga unie.

Zijn wie je bent, Dat is geluk